Amblyopi (dovent øje)

Hvad er amblyopi?

Amblyopi, også kendt som “dovent øje,” er en synsforstyrrelse, hvor hjernen og øjnene ikke samarbejder optimalt. Dette resulterer i, at hjernen primært bruger det ene øje og undertrykker signalerne fra det andet øje.

Årsager:

  • Skelen (strabismus): Hvis øjnene ikke peger i samme retning, kan hjernen begynde at ignorere billeder fra det skelende øje for at undgå dobbeltsyn.
  • Når der er stor forskel i synsstyrken mellem de to øjne, kan hjernen ignorere signalerne fra det øje, der har dårligst syn (anisometropi).
  • Andre årsager: F.eks. medfødt grå stær eller andre forhold, der påvirker synet i barndommen.

Mange børn og voksne med amblyopi, er ofte ikke klar over problemet. Ofte har de god synsskarphed på det ikke-amblyope øje. En undersøgelse af synet vil afdække amblyopi. Der vil være nedsat synsstyrke på det ene øje, der ikke kan korrigeres fuldstændigt med briller eller kontaktlinser. Der vil også være manglende evne til at opfatte dybde og tredimensionalitet rigtigt, fordi begge øjne ikke samarbejder ordentligt. 

 

Behandling

Generelt består behandlingen hos os af briller eller kontaktlinser og et synstræningsprogram med tilhørende hjemmetræning. Synstræning består af øvelser og aktiviteter, der er designet til at forbedre øjnenes funktion og samspillet mellem øjnene og hjernen. Målet er at øge den visuelle skarphed, forbedre øjnenes bevægelser og styrke evnen til at bruge begge øjne sammen. Øvelserne kan omfatte brug af specielle it-programmer, linser, prismer og andre optiske hjælpemidler samt manuelle øvelser.

Synstræning virker ved at træne øjnene til at arbejde sammen. Det gøres ved at øge bevidstheden om, hvordan de bevæger sig og fokuserer. Øjenkoordinationen forbedres, så begge øjne kan fokusere på samme objekt på samme tid. Forbindelsen mellem hjerne og øjne styrkes, ved at hjernen lærer at bruge signaler fra begge øjne mere effektivt.

Kontakt os, hvis du vil høre mere om hvilke muligheder, vi kan tilbyde.

Denne side bruger cookies. Ved at fortsætte på denne side, accepterer du vores brug af cookies.  Læs mere